Враг ли са въглехидратите според вас?

Защо да не избягваме и изключваме въглехидратите от режима си според американският фитнес треньор Джилиан Майкълс

Засягам тази тема, защото в последните години се появиха разновидности от крайни диети, които до такава степен могат да объркат всеки човек, който иска да изглежда по -добре, че дори да разбъркат вътрешният им часовник на хормонален баланс и  метаболизъм.

Преди време мазнините бяха враг и всеки, целящ да отслабне премахваше всички мазнини от храната си. Сега това се обърна, режат се въглехидратите до минимална степен за сметка на мазнините. Въобще няма да засягам и видовете крайни режими, в които напълно се изключват  определени храни или цели групи макронутриенти.

Уважавам всеки личен избор на начин на живот! Със сигурност освен минуси в крайностите има и доста позитиви. Има специалисти, които с години са анализирали и работили по дадени научни въпроси, свързани с храненето. Като човек, интересуващ се от здравословен начин на живот мога да кажа., че не съм фен на крайностите, на стриктните по часови диети, на това да изключвам от режима определен вид храна (освен ако не я обичам), особено да се изключва цяла група макронутриенти,  каквито са въглехидратите…

Просто в основата на моя естествен режим е да  приемам пълноценни истински храни, да ограничавам рафинираните и изкуствени с излишни калории, които не дават никаква стойност на тялото, а напротив. Да включвам пълноценни източници на белтъчини, мазнини и въглехидрати при възможност във всяко хранене. Да следя за начина на обработка и готвене на дадено ястие (избягвам пърженото). Гледам да не прекаляваме много с джънк фута ( не, че не съществува в менюто ми, особено под формата на шоколад и сладки изкушения 😃, но затова пък често си експериментирам в кухнята с по-здравословни версии на сладките изделия.)

За мен здравето е баланс!

Не е ли това идеята, да водим здравословен начин на живот, радвайки му се? Да намерим собствения си баланс и да му се отдадем, без да затормозяваме мозъка и психиката си със следене на калории, макронутриенти и последни модерни диети и пр. Всичко е въпрос на осъзнаване, лично усещане и изграждане на навици, които стават част от нас, а не нещо наложително и досадно.

Не ме разбирайте погрешно! Да, със сигурност определена диета си  има своето място и приложение за определен период от време при определени хора. При професионални спортисти има съответните методи, в зависимост от целите. При хора, които имат излишни килограми и не могат да се справят сами, също е добре да се подложат на вид диета, при хора с различни заболявания, определено режим, изготвен от специалист е наложителен.

Просто, когато решите да се придържате към дадена диета ВНИМАВАЙТЕ! Ако не сте достатъчно информиран и образован в това, обърнете се към специалист и следете за здравето си!

Но стига за моето мнение 😉

Нека разберем какво споделя световно известния фитнес треньор Джилиан Майкъл за въглехидратите и връзката им със здравето.

 Ето няколко тези, на които тя се уповава в личния си блог:

  • Не е нужно да прогонвате въглехидратите, за да отслабнете. Някои добри източници от тях дори могат да помогнат в усилията ви за отслабване. Помислете – плодовете и зеленчуците съдържат предимно въглехидрати, а всъщност са едни от най-добрите групи храни, нали? Ключът е в изборът на правилните въглехидрати за консумация.
  • Здравословните въглехидрати ви помагат да се чувствате сити. Но здравословните! Тестените изделия – кифли, понички, пържените картофи, бял хляб, бял ориз … Това са злите въглехидрати, които може да приемем за враг. Тези рафинирани и преработени въглехидрати имат много малка хранителна стойност и определено могат да ви накарат да наддавате на тегло – ето защо е време да ги замените с по-здравословна версия или просто да ги премахнете изобщо. Въглехидратите, които са 100 процента пълнозърнести и богати на фибри, ви помагат да се чувствате сити, защото те се абсорбират бавно и поддържат баланса на кръвната ви захар. Пример за  храни, включващи здравословни въглехидрати са зеленчуци, плодове, боб и пълнозърнести храни, които не съдържат нишесте, като киноа (което технически е семе), овес, див ориз, елда…
  • Телата ни се нуждаят от въглехидрати. Ограничаването на въглехидратите не е оптимален избор в дългосрочен план, защото телата ни жадуват и се нуждаят от тях. Лишаването от основна група храни не е управляем план за отслабване, защото създава хаос в метаболизма ви. Едно проучване установява, че жените, които строго ограничават въглехидратите си в продължение на три дни, в крайна сметка наваксват на четвъртия ден – ядат 44% повече калории от въглехидратни храни, отколкото преди да ограничат приема на въглехидрати.
  • Трябва да имате въглехидрати, протеини и мазнини във всяко хранене, като се стремите към здравословния баланс от 40 процента въглехидрати, 30 процента протеин и 30 процента мазнини.
  • Въглехидратите помагат в борбата с болестите. Хората, които ядат три порции пълнозърнести храни на ден, са с 30 процента по-малко склонни да развият диабет тип 2. Правилният микс от здравословни въглехидрати е най-добрият начин да контролирате кръвната си захар и да избегнете диабета. Без въглехидрати организмът е податлив на сърдечни заболявания, метаболитен синдром, хронично възпаление и храносмилателни проблеми.

В крайна сметка не забравяйте, че въпреки избягването на бялото брашно, рафинираните и преработени въглехидрати в диетата си, е грешка да се елиминират всички въглехидрати. Здравословните въглехидрати, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, са съществена част от здравословното, балансирано хранене. Насладете им се!

Заповядайте на страницата на блога във Facebook, която можете да намерите ТУК, за да следите освен други интересни постове, обвързани със здравословен начин на живот, а и здравословните ми импровизирани рецепти!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *