Пет погрешни разбирания свързани с физическата активност

В спортуването, както и при всяка физическа дейност има много противоречиви и погрешни разбирания, които често объркват, дори и спират начинаещите да тренират, като остават с погрешни впечатления от дадени признаци по време на физическа активност.

 Ето пет от най-разпространените неправилни разбирания свързани със спорта:

  1. За да съм физически активен трябва да тренирам конкретен спорт.

Да, спортовете предоставят една повече от чудесна възможност да се забавляваме докато сме физически активни, да изградим във времето дисциплина, воля, издръжливост, сила, амбиция, здрава физика…  но това не означава, че е необходимо да практикуваме конкретен вид спорт, за да имаме ползите, които можем да придобием от всяка физическа активност.

Истината е, че бихме могли да поддържаме един чудесен и здравословен начин на живот, без да сме практикували през живота си професионално, който и да е вид спорт.

Има толкова много разнообразни и интересни видове физически активности, които може да пробвате и да прецените, кой вид тренировка/активност ви дава най-голямо удовлетворение и ползи. 

Някой разтоварват най-добре с различни видове йога, пилатес, гимнастики, други предпочитат по-динамични тренировки като бокс, интервални тренировки, тапаут, табата, трети залагат на по-естествения и развлекателен подход, като се придържат към  разходки в планината, игри с топка, тичане, ходене пеша до магазина…, а голяма част разчитат на фитнес тренировките за поддържане на тонус и физика.

От които и да сте вие, знайте, че всичко това са великолепни начини да внесете повече движение, които могат да се комбинират според предпочитанията ви. Още повече, че различните движения и спортове оказват влияние на различни мускули, и комбинирането им помага да балансираме тялото си по-добре. Да, някои хора обичат да практикуват един и същи спорт, и им действа чудесно, но ако вие не сте сред тях – не се насилвайте да го правите. Изследвайте личния си опит и преценете кое ви вдъхновява да внесете повече движение в ежедневието си.

2. Ако фокусирам тренировката си върху коремните мускули това ще е достатъчен и  сигурен подход за достигане на така желания по-плосък корем.

Вероятно сте чували, че ако искате да приберете и стегнете корема си трябва да правите упражнения за коремните мускули. Да, и аз съм на това мнение, но то не върви самостоятелно, трябва да добавим още няколко ключови фактори.

 Колкото и да ни се иска  да избираме къде точно да губим мазнини, няма как да ни се получи с дадени упражнения за определена зона на тялото. Само с голям брой коремни преси  няма как да намалим обиколката си на корема по-бързо. Дори, напротив, трябва внимателно да подбираме упражненията за корем, защото има и такива, които могат да доведат до по-широка талия. Това, което трябва да включим за да започнем да „горим“ мазнините на корема си е повече движение на цялото тяло и здравословно хранене! Храната е един от основните ключове към изчистването на излишните мазнини в коремната област.

3. Нямам мускулна треска след тренировка значи не съм тренирал пълноценно.

Мускулната треска след упражнение е в резултат от натрупването на млечна киселина в активизираните мускули. Киселините водят до понижение на нивото на рН в мускулите и повишаване на чувствителността на рецепторите за болка. Т.е. ако до сега не сме се движили много и сме увеличили физическата си активност – да, мускулната треска е знак, че сме работили усилено и че мускулът ни е изморен. Но колкото по във форма ставаме, толкова по-лесно е на нашето тяло да се справя с тези излишни киселини създадени по време на физическата активност. Т.е. нормално е мускулната треска да е само в началото и ако поддържаме регулярно повече движение, то ние можем ефективно да надграждаме своята сила и издръжливост без изобщо да се налага да стигаме до моменти на болка или мускулна треска.

4. Колкото по-дълга е  тренировката, толкова по-големи ще са ползите от нея.

Всъщност няма голяма полза от това да практикуваме твърде много спорт. ( Естествено всичко е много относително и зависи от дадената активност и физиката на човек.)

 Например ако тренираме повече от 60 или 90 минути аеробни упражнения дневно това може да доведе до наранявания като възпаление на сухожилията, ставни проблеми, преумора, натрупващ се стрес в тялото и др. неприятни последици. При спорта, повече от всеки друг полезен навик е изключително важно да си даваме достатъчно време за възстановяване.

Последните изследвания сочат, че като спорт е по-добре да правим по-интензивни тренировки, но за 15 до 30 минути на ден (т.нар. HIIT) съчетано с повече ежедневни движения, отколкото да се подлагаме на продължителни натоварвания в залата.

Тук е важно да се отбележи и индивидуалната натура на човек. Някои хора имат нужда да тренират 4-5 пъти на седмица и да се натоварват повече, за да изхабят енергията си. Това тях всъщност ги зарежда. Но за други това е прекален много и би довело до контузии, повече нужда от сън и умора още от сутринта. Всеки от нас следва да тества различни видове тренировки и движения, да се наблюдава и да прецени кое, и колко е най-приятно и ефективно лично за него. Но със сигурност тренировките следва да са ефективни, а не продължителни!

5. Ако не се потя по време на тренировка, значи не тренирам достатъчно добре.

Всъщност отделянето на пот е доста индивидуално при всеки човек и има доста фактори, които повлияват на този отделителен процес. При тренирането не винаги потта е показател за ефективна тренировка. На първо място хората се потят по различен начин. А след това – потенето е най-често в резултата не само на тренировката, ами и на средата. Ако е влажно и горещо вие ще се потите повече дори и да не тренирате особено интензивно. Също така бихте се изпотили много по-малко ако сте дехидратиран, тъй като тялото се стреми да не губи твърде много течности. Изводът е, че потенето често въобще не е показател за степента на натоварването ви и не бива да си мислите, че ако не се изпотите значи нищо не сте направили.

Не се доверявайте безусловно на различни и противоречиви  разбирания и митове, а тествайте себе си и установете, кои са вашите правилни подходи. Изградете си своя лична физическа рутина, която да е удобна и приятна за вас и да ви мотивира да продължавате напред. 🙂

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *