Омега-3 и защо е толкова важен приема на тази незаменима мастна киселина!

Сигурна съм, че сте чували много за ползите на Омега-3 мастните киселини (полиненаситени мазнини). Изключително ценни и  благоприятни за здравето и хормоналния баланс на тялото.

Тъй като Омега-3 са есенциални мастни киселини,  нашите организми  не са в състояние да ги синтезират, затова и приема от богата на омега 3 храна и хранителни добавки е от съществено значение.

Има два основни източника на Омега-3 мастни киселини: животински източници с морски произход  (мазни риби, морски дарове, крил…), които осигуряват EPA и DHA, и растителни източници на храна (лен, ядки, семена от чиа, авокадо..), които осигуряват ALA.

Ако вникнем малко по-детайлно, ще се замислим какви точно източници ще ни бъдат най-полезни. Тъй като хората могат да използват ALA за образуване на EPA и DHA в нищожни количества, само около 5% от ALA се превръща в EPA, а още по-малко – 0,5% се превръща в DHA. Следователно  се оказва, че ползите от морските източници на омега 3 са много по-ефективни от растителните.

EPA (Ейкозапентаенова киселина) Този вид Омега-3 мастна киселина стимулира производството на лептин чрез увеличаване на метаболизма на глюкозата. Хормонът лептин се освобождава от мастните клетки и дава сигнал на тялото да спре да се чувства гладно и да започне да изгаря калории. Нещо много важно за метаболитните процеси.

Ровейки се из нета за повече информация, попаднах и на други любопитни факти. Замисляли сте се колко e важен баланс между Омега-3 и Омега-6? А колко много Омега-6 приемаме чрез храната? Дори и да следим режима на хранене и да се стремим да избираме по-здравословното и пълноценното, ние пак поглъщаме с пъти повече Омега-6 в сравнение с Омега-3.

Да, ние консумираме зехтин, ядки, авокадо, яйца, чисто месо, семена… (все пълноценни източници). Всичко изброено ни дава омеги, но за съжаление съотношението не е такова каквото ни се иска. Оказва се, че в доста малко продукти Омега-3 доминира пред Омега-6. От животински произход – Морски дарове и риби, а от растителен произход много малко, някой от които  лененото семе и лененото масло.

А факта, че по-големи количества Омега-6 мастните киселини стимулират възпалението и могат да противодействат на здравословните ефекти на омега-3 е тревожен.

Какво може да направим по въпроса? Аз лично гледам да добавям в закуската си лъжица счукано ленено семе, 1-2 пъти в седмицата да хапвам риба и/или морски дарове и периодично да вземам допълнително хранителни добавки.

Въпреки избора си на храни и хранителни добавки от морски източник, ние трябва да сме внимателни и съмнителни. За съжаление при недоказан произход има опасност относно натрупване на токсини, като живак, диоксини и полихлорирани бифенили (ПХБ), склонни да се натрупват в тъканта на хищни риби с високи източници на Омега-3.

Как да се снабдим с Омега-3 есенциални мастни киселини, които нашите организми  не са в състояние да синтезират?

Ето защо аз лично предпочитам избор на Омега -3 добавки с доказан произход на рибено масло в комбинация с масло от Крил. Съществува  аргумент, че маслото от Крил може да бъде по-бионалично, тъй като 65% от омега 3 в крила е от фосфолипиди, които могат да преминат по-лесно в кръвта, също така натрупването на живак и други токсини в малките ракообразни тела не е проблем, както при големите хищни риби. Установено е, че маслото от Крил е по-стабилно и не е толкова силно податливо на окисляване.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *