Моите топ 3 най-използвани заместители на рафинираната бяла захар 😉

Тъй като захарта е основна молекула в биологията, колкото и странно да звучи на първо четене, човешкият организъм се нуждае от захар, тя е основното гориво.

Но какво всъщност представлява захарта?

Все още доста хора смятат, че  „захар“ се отнася единствено за пакетираната бяла захар. Всъщност захарите се срещат естествено в биологията и в повечето храни под различни форми. Захарта е група молекули, с подобна структура.

Тази група включва:

  • глюкоза
  • фруктоза
  • захароза (която е глюкоза + фруктоза)
  • малтоза
  • галактоза
  • лактоза (галактоза + глюкоза, съдържаща се в млечните продукти)

Замисляли ли сте се колко захар приемате на ден? Вероятно ядем повече захар, отколкото си представяме, тъй като тя е скрита в толкова много хранителни продукти. Ето защо е от ключово значение да се замисляме какво приемаме като храна, да обръщаме внимание на съдържанието, да си даваме сметка за количеството приета захар и източника й.

Най-разпространената форма на захар, която използваме в ежедневието си е традиционната рафинирана бяла захар, която все по-често се среща под наименованието „бялата отрова“, и то не случайно.

Знаем, че тази рафинирана захарта не спада към здравословната храна и  ако се яде в излишък, може да допринесе за увеличаване на теглото / мазнините, от там проблеми със здравето и болести.

С все по-големия набор от източници и информация от изследвания, проучвания, професионални мнения и прочие за неблагоприятните последици от честия прием на бялата захар, започнахме да се замисляме все по-често за здравето и начина ни на живот.

В този ред на мисли, индустрията и пазарът започна да предлага все повече заместители и различни форми на подсладители. В днешно време има толкова богат избор на продукти и алтернативи на бялата захар, чак объркващо, дори побъркващо. 😃

  • Да си дойдем на въпроса! Кой е вашият любим подсладител и избор на захар?

Ще се радвам да споделите вашите топ 3 най-използваеми подсладители, а ето ги и моите:

1.    Кокосова захар – Считана за по-добра алтернатива на рафинираната захар!

В сравнение с обикновената бяла захар, кокосовата захар има по-ниско съдържание на фруктоза и е с по-нискък гликемичен индекс, също така  съдържа  някои минерали като желязо, цинк, калций и калий, заедно с някои късоверижни мастни киселини, полифеноли и антиоксиданти. Тя също така съдържа инулин (фибри), който може да помогне за предотвратяване на скока на кръвната захар и да подпомагне храносмилането. Друг основен фактор, който дава предимство на кокосовата захар пред останалите подсладители е, че тя не е рафинирана или химически променена и не съдържа изкуствени съставки или синтетични вещества.

Използвам я често в печива, като кексове, сладкиши, курабийки, бисквити. Идеален заместител на бялата захар в кулинарията, с мек и интересен аромат, придаващ карамелена нотка на изделието. Просто заменяме обикновената захар с кокосова захар в съотношение 1: 1, толкова е лесно. 😉

2.    Мед

Както кокосовата захар, така и медът е с по-нисък гликемичен индекс от този на бялата захар, също така захарите в меда се обработват по-бързо и има по-малка вероятност да се превърнат в мазнини и да се съхраняват в тялото ни. Основните предимства на меда е, че има антибактериални свойства и съдържа антиоксиданти, минерали (включително калций, желязо, магнезий, фосфат, калий, натриев хлор и сяра), витамини (включително витамин В1, В2, В3, В5, В6 и С).

Захарите в меда имат по-сладък вкус от тези в бялата захар, така че може да използваме по-малко мед от захарта, при подслаждането на овесени ядки, елда, лимец, жито, любимите ни палачинки…

3.    Фурми

 Фурмите са заредени с основни минерали като калций, магнезий, желязо и калий и съдържат много витамини като ниацин, витамин К и витамин А. Те дори съдържат повече калий от бананите и по-голямо количество антиоксиданти от ябълките и къпините. Факти, които определено не можем да  посочим за рафинираната захар. Фурмите са много по-добрия избор от бялата рафинирана захар. Те са с високо съдържание на естествена захар, спадаща към сложните въглехидрати, които осигуряват на тялото ни енергия.

Има толкова много различни начини да включим фурмите като естествен подсладител, което наистина ги прави абсолютен топ продукт за  по-„истински хранителен“ заместител на рафинираната захар.

Често ги използвам за подслаждане при направата на сурови десерти – бонбони, торти, кремове, барчета, а и не само. Също така ги включвам и в рецепти на някой печива, като дребни сладки и сладкиши.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *