Какво ни е нужно за тренировка в домашни условия?

В тази ни сполетяла епидемична обстановка и трудна ситуация, създаването на домашна фитнес зала е чудесна възможност да съхраним нашата физика и дух и да продължим да се грижим за здравето си със спорт и движение.

Страхотната новина е, че можем да направим това лесно и достъпно, без много разходи и усилия.

Първото нещо за което трябва да помислим е пространството. Нямаме нужда от много, необходимо ни е  място, което ни позволява да лежим, скачаме на място и/или във всяка посока. Така че, ако не разполагаме с  отделна стая за домашния си фитнес, може буквално да преместим мебелите наоколо, за да създадем достатъчно място за постелка за тренировка.

От какво оборудване имаме нужда?  Дори и да нямаме нищо на разположение, спокойно можем да разчитаме на себе си, като започнем с тренировки със собствено тегло. Препоръчвам обаче няколко основни неща, които ще ни бъдат от изключителна полза:

  • Йога Постелка – Може да я използваме за различни упражнения на под. Кърпата също ще работи, но не е идеалния избор, тъй като има някои упражнения, които  изискват омекотяване на гръбначния стълб, коленете и т.н.
  • Дъмбели – можем да тренираме много ефективно всяка част от тяло си със собствено тегло. Въпреки това, когато става въпрос за гръб и бицепс, идеално е да имаме няколко свободни тежести наоколо. Освен това е добра възможност да правим удари с тежести, клекове и мъртва тяга.
  • Ластици – Друг наистина достъпен вариант би бил ластичен комплект. При упражнения със съпротива ще натоварим както горната част на тялото си доста ефективно, така и  долната част. Има толкова много упражнения с различни видове ластици, които така добре могат да оформят определена зона и натоварят дадената мускулна група, че определено си заслужава да се снабдим и с такъв атрибут.
  • Пясъчни тежестите за ръце и крака– подходящи за различни видове тренировки. Могат да се комбинират както със силови тренировки, така и с домашни упражнения за тонизиране и укрепване на мускулите. Ефективни са и при бягане, джогинг и сутрешен крос.
  • Кардио оборудване – ако искаме бягаща пътека или колело и имаме финансова възможност, е добре да се оборудваме с такъв уред. Това обаче са големи покупки. Те струват много, заемат място и не предлагат най-ефективната тренировка. Не е задължително да притежаваме кардио оборудване за добра кардио тренировка. Можем много ефективно да използваме собственото  си тегло, за да направим HIIT и/или кардио тренировки с упражнения като скачане на крикове, джъмпинг джак, високи колене, кънкьор, скачане с въже  (не е необходимо въже) и т.н.

Както виждате изброените неща никак не са много. Можем да правим почти всякакъв вид тренировка, използвайки само горепосоченото – йога, пилатес, кикбокс, HIIT тренировки, табата, тренировки за съпротива и т.н.

 Съвет – Aко се чувствате изгубени, сякаш не знаете какво да правите – честно казано изход има. Сега е момента да експериментирате вкъщи! Има толкова много достъпни видеа и ефективни онлайн тренировки, без да ви е необходимо много пространство или оборудване. Просто стартирайте!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *